Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ


1.     Η έκθεση αποτελείται από 3 μέρη:
α) τον πρόλογο
β) το κυρίως θέμα
γ) τον επίλογο

2.    Η διαδικασία, που ακολουθώ, όταν γράφω μία έκθεση, είναι η εξής:
α) Διαβάζω προσεκτικά το θέμα και εντοπίζω τις λέξεις-κλειδιά.
β) Δημιουργώ ένα σχεδιάγραμμα που θα ακολουθήσω για να αναπτύξω την έκθεσή μου.
γ) Στον πρόλογο, που συνήθως έχει έκταση 2-4 σειρές, κάνω μία σύντομη και γενική εισαγωγή στο θέμα.
δ) Στο κύριο μέρος διατυπώνω τις σκέψεις μου
(σε 2-4 παραγράφους συνήθως, ανάλογα με τον αριθμό των λέξεων που ζητείται). Προσέχω να είναι ισομερείς, π.χ θεωρείται λάθος η 1η παράγραφος να είναι 5 σειρές και 2η παράγραφος 12 σειρές. Επίσης, χρησιμοποιώ συνδετικές/διαρθρωτικές λέξεις, για να ενώσω τις περιόδους λόγου και τα νοήματα.
ε) Στον επίλογο, που έχει έκταση 2-4 σειρές, γράφω το συμπέρασμα, τις σκέψεις ή τα συναισθήματά μου.

3.    Η έκθεση βαθμολογείται ως εξής:
Περιεχόμενο: 5 μονάδες
Δομή: 2 μονάδες
Έκφραση(ορθογραφία, στίξη, σύνταξη, καταλληλότητα ύφους): 3 μονάδες


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΠΑΝΤΑ, Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΩ, ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΛΛΕΣ 1-2 ΦΟΡΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΤΥΧΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝ ΤΟ ΕΧΩ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΥΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!!!

Αφορά μαθητές Γυμνασίου

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ


  Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου.
  Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο προετοιμάζει σιγά σιγά τους μαθητές (όσο μακρινό κι αν είναι), για τη δοκιμασία της Γ' Λυκείου. Για το λόγο αυτό, η περίληψη "δουλεύεται" συστηματικά από την Α' Γυμνασίου . Άλλωστε, η άσκηση της περίληψης δε ζητείται μόνο στη Γλώσσα, αλλά τόσο στα Κείμενα, όσο και στα Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση(Ομήρου Οδύσσεια, Ομήρου Ιλιάδα).

  Η περίληψη, αρχικά, δυσκολεύει τα περισσότερα παιδιά, μιας και πολλές φορές δεν έχουν τη διάθεση να διαβάσουν το κείμενο που τους δίνεται. Ωστόσο, με τη σωστή καθοδήγηση και την κατάλληλη εξάσκηση, τα παιδιά βλέπουν με καλύτερο μάτι την περίληψη και σιγά σιγά αποκτά το χαρακτήρα παιχνιδιού γι' αυτούς.
  Η σωστή περίληψη είναι αποτέλεσμα εξάσκησης πάνω σε μεθοδευμένα βήματα. Τα βήματα αυτά είναι, επιγραμματικά, τα παρακάτω:
  1. Διαβάζω προσεκτικά το κείμενο.
  2. Εντοπίζω το θεματικό κέντρο του κειμένου.
  3. Αφού το εντοπίσω, ξεκινάω την περίληψη, γράφοντας μόνο τη θεματική πρόταση. Μία όμορφη φράση για να ξεκινήσει κανείς την περίληψη είναι "Το συγκεκριμένο απόσπασμα/κείμενο αναφέρεται....".
  4. Διαβάζω προσεκτικά μία μία τις παραγράφους, υπογραμμίζω τα βασικά και γράφω δίπλα από κάθε παράγραφο ένα πλαγιότιτλο.
  5. Συνεχίζω την περίληψη και προσπαθώ να πυκνώσω το λόγο μου, χρησιμοποιώντας τόσο τους πλαγιότιτλους, όσο και άλλα βασικά στοιχεία του κειμένου.
  6. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ διαρθρωτικές λέξεις για να συνδέσω αρμονικά τις προτάσεις. Οι πιο εύκολες και απλές, για τα παιδιά του Γυμνασίου, είναι οι χρονικές(Αρχικά, έπειτα, ύστερα, μετά από αυτό, στη συνέχεια, στο τέλος).
  7. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ ρήματα σε γ' πρόσωπο ΠΑΝΤΑ, τα οποία αναδεικνύουν την αντικειμενικότητα της περίληψης. Τέτοια ρήματα είναι: αναφέρεται, παρουσιάζεται, διηγείται, κάνει λόγο, γίνεται αναφορά, δηλώνεται...
  8. Αφού τελειώσω την περίληψη, την ξαναελέγχω για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Προσέχω να βάζω κόμματα και τελείες εκεί που χρειάζονται και να αποβάλλω τυχόν χρήση α' προσώπου και εκφράσεις "του δημοτικού" τύπου: μας λέει, μας δείχνει...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 4 ΠΡΩΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

  Αφορά, κυρίως, μαθητές Β' Γυμνασίου. Μελετήστε και απαντήστε τις παρακάτω ασκήσεις, που αφορούν τις 4 πρώτες ενότητες της ύλης Β' Γυμνασίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν με mail τις απαντήσεις τους στο nikosketsetzoglou@gmail.com και να λάβουν με απάντηση το βαθμό τους. Καλή επιτυχία!


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΑΘΗΤΗ

    Παρουσιάζεται σε μορφή jpeg ένα δείγμα "Ατομικής Καρτέλας Μαθητή", η οποία ενδείκνυται για ιδιαίτερα μαθήματα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιούν μία τέτοιου είδους καρτέλα για κάθε μαθητή, έτσι ώστε να ενημερώνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες για τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και για το συνολικό κόστος των μαθημάτων. Επίσης, στην καρτέλα αυτή, ο εκπαιδευτικός μπορεί να καταγράφει πιο οργανωμένα τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιεί.