Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΕΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 
  Μελετήστε τις παρακάτω εικόνες. Οι ερωτήσεις αυτές θα διευκολύνουν τους μαθητές σας στην εκμάθηση της Εισαγωγής της Ελένης.






ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΛΙΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 
  Μελετήστε τις παρακάτω ερωτήσεις και ωθήστε τους μαθητές σας στην μελέτη-απομνημόνευση των παρακάτω ερωτήσεων. Με αυτές τις βασικές γνώσεις, ο κάθε μαθητής μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει το περιεχόμενο του επικού έργου.




Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Το blog μας σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα...
Μακάρι το Άγιο Φως να φωτίσει τις ψυχές όλων των ανθρώπων.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ!

 
  Απευθύνεται σε καθηγητές θεωρητικού προσανατολισμού.
  Το Τρενάκι των Ρημάτων είναι ένα εκπαιδευτικό λογισμικό για τη διδασκαλία των ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας! Έχει κατασκευαστεί από τη dr. Μαρία Ξέστερνου(φιλόλογος) και τη Μελίνα Ηλιοπούλου(MA Κοινωνιολόγος).
  Είναι κατασκευασμένο για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της κλίσης των ρημάτων. Περιλαμβάνει την ύλη που διδάσκεται στην Α', Β', και Γ' Γυμνασίου. Οι μαθητές, μαζί με τη βοήθεια του καθηγητή, επιλέγουν μία από τις τρεις χρηστικές λειτουργίες του προγράμματος:
α) Διδάσκομαι και κατακτώ,
β) Εξασκούμαι - Εφαρμόζω Ι και
γ) Εξασκούμαι - Εφαρμόζω ΙΙ
  Στην άσκηση αυτή, επιλέγουμε το ρήμα που θέλουμε να κλίνουμε, όπως και την έγκλιση και το χρόνο. Το αρχικό θέμα δίνεται στην οθόνη και οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τις σωστές καταλήξεις. Άμα σημειώσουν απανωτά λάθη, τότε κόβονται από τη διαδικασία και το πρόγραμμα τούς υπενθυμίζει τη θεωρία του γραμματικού φαινομένου.
  Έτσι, μία τέτοιου είδους διαφοροποιημένης διδασκαλίας μπορεί να βοηθήσει παιδιά τα οποία απορρίπτουν το διάβασμα, δυσκολεύονται, αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά ακόμα και μαθητές οι οποίοι θέλουν να παίξουν με ένα ευχάριστο παιχνίδι γνώσεων!
  Η τιμή του είναι φτηνή(γύρω στα 13 ευρώ) και αξίζει να το δοκιμάσετε!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

 
  Αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
  Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει συνοπτικά διαρθρωτικές λέξεις, οι οποίες συνιστάται να χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις και στις περιλήψεις. Οι λέξεις αυτές προσδίδουν στο κείμενο συνοχή και αλληλουχία.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ


  Οι Σταυροφορίες ήταν στρατιωτικές επεκτατικές κινήσεις της Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας προς τους Αγίους Τόπους και την ευρύτερη Ανατολή, που παρακινήθηκαν από διάφορες αιτίες:
α) Την έλλειψη χώρου που παρατηρήθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.
β) Την μεγάλη επιθυμία για κάθαρση της ψυχής στους Αγίους Τόπους και τη γνωριμία με τον τόπο που "μεγαλούργησε" ο Ιησούς Χριστός.
γ) Την κακομεταχείριση και τις βιαιότητες των Μουσουλμάνων προς τους Χριστιανούς
δ) Την γενικότερη επιθυμία για ανάδειξη της ατομικής προσωπικότητας μέσα από πολέμους και στρατιωτικούς αγώνες.
  Οι σταυροφορίες ήταν 8(άλλοι ιστορικοί τις χωρίζουν σε 9). Οι 4 πρώτες ήταν υψίστης σημασίας με καίρια αποτελέσματα ενώ οι άλλες 4 είχαν μικρότερη σημασία:

  • 1η Σταυροφορία --> 1096 - 1099 μ.Χ
  • 2η Σταυροφορία --> 1147 - 1148 μ.Χ
  • 3η Σταυροφορία --> 1189 - 1192 μ.Χ
  • 4η Σταυροφορία --> 1202 - 1204 μ.Χ
  • 5η Σταυροφορία --> 1217 - 1221 μ.Χ
  • 6η Σταυροφορία --> 1228 - 1229 μ.Χ
  • 7η Σταυροφορία --> 1248 - 1254 μ.Χ
  • 8η Σταυροφορία --> 1269 - 1272 μ.Χ
Αποτελέσματα:
  Οι Σταυροφορίες κατέληξαν να έχουν στο τέλος τυχοδιωκτικό και κοσμικό χαρακτήρα και όχι θρησκευτικό, που εξαρχής ώθησε τους καθολικούς της Δύσης προς την Ανατολή. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, και εκατοντάδες σφαγές και βιαιότητες ήταν το τίμημα για μία αποστολή που έχασε το αρχικό της στόχο. Η "κάθαρση της μνήμης" είναι το μοναδικό εγχείρημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν κάποιος θέλει να αντιληφθεί τα συμπεράσματα των στρατιωτικών αυτών κινητοποιήσεων.